foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Vítejte na stránkách TJ Sokol Toužim, z.s.

Správná péče o antukové kurty

 

Nekryté kurty vyžadují spoustu přípravných prací před začátkem letní sezóny. Mnohočetné válcování a nahazování nových vrstev antuky musí být podpořeno také příznivým počasím. V průběhu sezóny je pak potřeba kurty neustále udržovat, a to prakticky během celého dne, každý den.

Důležitou roli v péči o kurt a udržování jeho kvalit hraje uklízení po hře. Vždy je potřeba použít hrablo, aby se odstranily nerovnosti v povrchu a dvorec zůstal rovný. Právě pohrabání bývá dost často podceňováno a hráči ihned přecházejí k druhému kroku, což negativně ovlivňuje kvalitu kurtu.

Následuje zametení – kartáčem či síťovačkou. Kartáč se používá zejména na začátku jara, kdy je antuka ještě vlhká, či po dešti. Síťovačka pak na suchou antuku. I samotné zametání má více technik – ze strany na stranu, zepředu dozadu či od krajů do středu dvorce, přičemž poslední metoda, tzv. zametání „do šneku“ je nejideálnější a doporučená (při zametání se nevynáší z kurtu antuka a zároveň se na něj nezanáší nečistoty z okrajů).

Nezapomeňme ani na důkladné kropení a zavlažování kurtů – pro hráče je zejména důležité kropení před a případně během hry, a to z bezpečnostního hlediska i kvůli pohodlí vás a ostatních hráčů. Suchá antuka více klouže a nepříjemně práší, proto je důležité vždy ještě před použitím rovnoměrně pokropit celý kurt, v případě potřeby pak kropit také v průběhu hry (zejména v letních měsících).

 

 

Zásady pro užívání tenisového kurtu

 

  1. Čas na přípravu a úklid  kurtu je součástí hrací doby 
  2. Tenis hrajeme ve správné obuvi
  3. Suchý kurt před každou hrou řádně nakropíme

 

Postup při úklidu kurtu

 

  1. Nerovnosti po hře urovnáme hrablem

 

  1. Síťujeme včetně výběhů podle obrázku

 

  1. Směr síťování

 

 

 

Děkujeme, že pomáháte udržet pořádek!!!

Podporují nás:

scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image

XVII. Všesokolský slet 2024